Professor Dent

Acteur: Anthony Dawson
Film: Dr. No


Professor R.J. Dent is de welbespraakte en goedgemanierde hulp van Dr. No op Jamaica. Hij begeeft zich in welingelichte kringen, waardoor zijn dubbele agenda niet opvalt.

James Bond komt naar Jamaica om de geheimzinnige dood van collega-agent Strangways te onderzoeken. Dent heeft echter op de komst van 007 gerekend en stuurt huurmoordenaar Mr. Jones op Bond af om hem van het vliegveld te halen. Maar Bond ontkomt aan Mr. Jones en meldt zich vervolgens bij de Queens Club waar Dent en Strangways regelmatig samen te zien waren.

Dent verklaart dat Strangways er waarschijnlijk vandoor is gegaan met zijn secretaresse. Maar dit vindt Bond te ver gezocht, waardoor de eerste scheurtjes in het smetteloze imago van Dent beginnen te ontstaan.

Als Bond vervolgens documenten bij Strangways vindt die afkomstig zijn van het laboratorium van Dent, moet de professor liegen over de radioactieve stenen die Strangways hem bracht. Dent ziet zich nu genoodzaakt om persoonlijke raad bij Dr. No in te winnen.

Dr. No, van wie op dat moment enkel de stem te horen is, geeft Dent een standje. De afspraak was dat hij nooit op klaarlichte dag naar het eiland Crab Key zou komen. Maar Dent verdedigt zichzelf dat hij Dr. No wil waarschuwen voor Bond. Om te voorkomen dat 007 zich verder met de zaakjes van Dr. No gaat bemoeien, heeft de dokter een kooi met daarin een giftige tarantula klaarstaan. Aan professor Dent de taak deze in Bonds bed los te laten.

Maar de spin heeft niet het gewenste effect. Miss Taro wordt vervolgens ingezet om Bond bij haar thuis uit te nodigen. Maar onderweg wordt Bond belaagd door de Three Blind Mice, die ook de moord op Strangways en zijn secretaresse op hun conto hebben. Bond ontkomt echter en arriveert ongeschonden bij Miss Taro.

Aangezien Taro Bond niet had verwacht, belt zij met professor Dent. Bond vermoedt een valstrik en laat Miss Taro arresteren, uiteraard nadat hij eerst de liefde met haar heeft bedreven. Dan wacht hij op de komst van professor Dent.

Dent arriveert inderdaad bij het huis van Miss Taro en vuurt zonder pardon al zijn kogesl uit zijn Smith & Wesson op het bed, denkend dat Bond daar ligt. Maar dan knipt Bond het licht aan. Hij zit achter de deur en richt zijn Walther PPK op de professor. Met een ongeladen pistool kan Dent niets beginnen. Bond schiet hem vervolgens in koelen bloede dood.

<<< Terug naar DR. NO