Hugo Drax

Acteur: Michael Lonsdale
Film: Moonraker


Ruimtevaarttycoon Hugo Drax beraamt een aanval op de aarde om het menselijk ras uit te roeien. Hij wil de wereld herbevolken met genetisch 'perfecte' mensen, om zo zijn ultieme dynastie te creëren.

Hugo Drax is volgens James Bond geobsedeerd om de ruimte te veroveren. Om dat te bereiken heeft hij een ruimtevaartimperium gebouwd in Californië. Daar vond onder meer de productie van de ingenieuze 'Moonraker' plaats, een spaceshuttle die zogenaamd voor de NASA werd ontworpen. Maar in werkelijkheid behoort dit allemaal tot Drax' buitenaardse plannen.

Over Drax' verleden is weinig bekend. Maar de omvang van zijn imperium toont aan dat hij al vele jaren aan de weg timmert. Achter het strenge, emotieloze gezicht gaat een man schuil die zichzelf als godheid beschouwt. Zijn aristocratische levensstijl benadert die van de Franse zonnekoning Lodewijk XIV. De stenen van Drax' Californische chateau zijn bijvoorbeeld stuk voor stuk uit Frankrijk gehaald.


Terwijl hij zogenaamd werkt aan de Moonrakervloot voor de Amerikaanse overheid, bouwt Drax in het geheim aan een ruimtestation. Hij heeft tevens een systeem laten ontwikkelen waardoor het station onzichtbaar is voor de radar. Het plan is nu om het 'superras' mee naar het ruimtestation te nemen, en van daaruit een zenuwgas op aarde los te laten waardoor de gehele mensheid zal omkomen. Het enige menselijke leven zal zich op dat moment in de ruimte bevinden, dat heeft nu een lege aardbol om zich voort te planten.

James Bond komt op het spoor van Drax als deze een spaceshuttle steelt die aan de VS zou worden geleverd. Omdat het ruimtevaartuig eigendom was van de Ryal Air Force, stuurt MI6 Bond om de zaak te onderzoeken.


Als Bond de Zuid-Amerikaanse lanceerbasis van Drax ontdekt, weet de geheim agent aan boord van één van de Moonraker-spaceshuttles te komen, waardoor ook hij mee de ruimte ingaat. Daar gaat Drax met Bond de strijd aan, maar 007 weet zijn tegenstander uit te schakelen met een pijl uit de armband die hij van Q heeft gekregen. Dan opent Bond de sluisdeur van het ruimtestation en wordt Hugo Drax de ruimte ingezogen. 'Take a giant step for mankind.'

<<< Terug naar MOONRAKER