Franz Sanchez

Acteur: Robert Davi
Film: Licence to Kill


Drugsbaron Franz Sanchez wil cocaïnekartel stichten van Midden-Amerika tot het Verre Oosten. Voor Sanchez is 'trouw' belangrijker dan geld. En een op wraak beluste James Bond heeft dat begrepen voor hij het imperium van de drugsheer ten val kan brengen.

Uitgaande van persoonlijke wetgeving van plomo o plata (lood of zilver) heeft Sanchez gemoord, bedreigd en autoriteiten omgekocht in landen variërend van de VS tot Chili. Constante druk van de Drug Enforcement Agency (DEA) zorgt ervoor dat Sanchez vier stingerraketten koopt van de Contra's. Hij dreigt daarmee een Amerikaans vliegtuig neer te halen indien de DEA zich niet terugtrekt.

Met het kleine land Isthmus als uitvalsbasis houdt Sanchez volledige controle over 'president voor het leven' Hector Lopez. Sanchez leidt 's werelds grootste illegale investeringsfonds dat in verbinding staat met zijn drugsnetwerk. Over de hele wereld verkoopt hij cocaïne door middel van de gecodeerde preken van Professor Joe Butcher. Met zijn casino-operaties wast hij grote hoeveelheden geld wit.

Sanchez zet plots voet op Amerikaans grondgebied als zijn maîtresse Lupe Lamora zich bij haar verboden liefde bevindt. Als Sanchez haar op brute wijze terug komt halen, wordt de DEA ingeschakeld en rekenen Felix Leiter en James Bond de drugsbaron gevangen na een achtervolging door de lucht.


Met twee miljoen dollar koopt Sanchez agent Ed Killifer om. Vervolgens neemt Sanchez wraak door Felix' bruid Della te vermoorden en Felix zelf in een haaientank te gooien. Hij laat Bonds goede vriend levend maar verminkt achter. Daarna keert Sanchez terug naar Isthmus City om zijn drugsfabriek en smokkeloperaties te herstarten.

Sanchez bemerkt al gauw dat een grote cocaïnevracht naar de VS is mislukt door toedoen van een 'vreemdeling'. Hij realiseert zich niet dat het Bond is die op persoonlijke wraak zint. In bezit van een grote som geld van de drugsbaron, arriveert 007 in Isthmus City, waar Bond zijn diensten aanbied aan Sanchez.

De geharde Franz Sanchez begint Bond gaandeweg te vertrouwen. Zeker als hij ten onrechte denk dat de Engelsman een moordaanslag op hem heeft verijdeld. Wetend dat Sanchez trouw belangrijker vindt dan al het andere, zorgt de sluwe James Bond ervoor dat de eerste scheuren in het vertrouwen naar zijn medewerkers ontstaat.


Dan ontdekt Bond Sanchez' meesterplan: een complot om met een Aziatisch drugskartel grote hoeveelheden cocaïne te smokkelen door het verdovende middel op te lossen in gewone benzine en per tanker te verschepen.

In een spectaculair gevecht vernietigt Bond een voor een alle tankwagens. Als Sanchez samen met Bond met een tanker naar beneden stort, lijkt de drugsbaron aan de winnende hand. Hij heft zijn machete, maar dan pakt Bond de aansteker die hij als cadeau van Felix en Della heeft gekregen en steekt de in benzine gedrenkte Sanchez in brand.


<<< Terug naar LICENCE TO KILL